Alles over… Haar!

Het artikel van gisteren was zo kort, dat ik vond dat ik vandaag maar een extra lange moest maken! Ik ga het hebben over… Haar! Want haar is meestal toch een van de belangrijkste dingen van je uiterlijk- bij mij althans. Als mijn haar goed zit, zit ik ook gelijk beter in mijn vel. Daarom hier allerlei informatie over haar!

Tsja, zulk haar willen we allemaal wel!

Wassen

Ik begin met het wassen van je haar. Allereerst moet je je haar niet te vaak wassen, want dat is niet goed voor je haar. Het zit namelijk zo: als je je haar wast, haal je het talg- vet- uit de poriën van je hoofdhuid, daardoor wordt het schoon. Eigenlijk is dat vet alleen maar goed voor je haar, het houdt het soepel en beschermt het. Als je je haar dus wast, raakt het die laag kwijt. Dan gaat je haar hard werken om het weer vettig te krijgen, waardoor jij weer gaat wassen, en zo wordt je haar steeds sneller vet. Vaak wassen heeft dus eigenlijk een averechts effect! Stel, je wast je haar elke dag, dan kun je het bijvoorbeeld beter gaan minderen tot om de dag. Dat is al een stuk beter voor je haar!

Nog een punt om op te letten bij het wassen: wrijf de shampoo niet te hard in je haar. Een beetje masseren is goed, maar als je te hard wrijft wrijf je het talg uit je poriën en dan wordt het juist weer vet… Als je haar niet in een keer schoon wordt, spoel je gewoon de shampoo er weer uit en begin je opnieuw, tot je haren schoon zijn!

Spoelen

Dan ga je spoelen. Zorg dat alle shampoo echt goed uit je haar is, spoel ze dus uit tot ze knarsen in je handen of in ieder geval tot je zeker weet dat alle shampoo weg is. Als je je haar nog meer wilt laten glanzen, kun je je haar als alle shampoo eruit is, nog naspoelen met koud water, daardoor sluiten de haarschubben en wordt het dus minder dof. Last van vet haar? Dan kun je wat citroensap aan je laatste spoelwater toevoegen. Dof haar? Met azijn gaat het mooi gaan glanzen! Is slap haar het geval? Voeg dan een glas bier toe aan je laatste spoelwater. Om het minder te laten stinken kun je er wat citroensap bij doen.

Drogen

Als je klaar bent met je haar wassen, ga je het drogen. Het beste kun je het met een handdoek goed afdrogen en het dan verder aan de lucht laten drogen. Als je daar de tijd niet voor hebt, kun je het föhnen, maar dat is wel slechter voor je haar, zeker als je het vaker doen. Door de hitte beschadigt je haar namelijk. Als je dus al gaat föhnen, dan liefst op een niet te warme stand en laat minstens 20 cm afstand tussen je hoofd en de föhn. Om je haar extra te beschermen kun je er een heat-protector spray in spuiten, dit is ook handig voor als je regelmatig een stijl- of krultang gebruikt!

Borstelen

Nu je haar mooi schoon en droog is, is het tijd om het te borstelen. Dit kun je natuurlijk met een random borstel doen, maar het is goed om je borstel op je haartype af te stemmen!

Voor glad haar kun je het beste een platte brede borstel nemen.

Voor statisch geladen haar neem je het liefst een houten borstel met wildezwijnenhaar.

Voor gekruld haar gebruik je een kam met brede tanden. Begin met het kammen aan de puntjes!

Voor te plat haar neem een ronde borstel met pinnen.

What to do with your hair?

Maar dan komt het grootste probleem… Wat doe je in je haar! Op YouTube zijn een heleboel leuke filmpjes te vinden voor inspiratie! Dus neem eens een uurtje de tijd en je zult zien dat je veel nieuwe ideeën hebt! Even een paar leuke links:

In dit filmpje kun je zien hoe je een mooie ‘haarband’ kunt vlechten van je eigen haar. Leuk voor een bad hair day!

In dit filmpje is te zien hoe je snel en makkelijk een mooie knot maakt!

En dit filmpje laat je zien hoe je een Lady Gaga strik maakt van je eigen haar!

Do’s and dont’s

Nu nog even alle do’s and dont’s op een rijtje!

Do: Heatprotector gebruiken bij föhnen, stijlen en krullen of bij andere activiteiten waarbij je haar heet wordt, af en toe een haarmasker nemen en je haar laten verven bij de kapper.

Don’t: Te vaak krullen, föhnen  of stijlen, je haar meer dan 2 tinten lichter laten verven, te vaak je haar wassen, blonderen met bleekmiddel en je haar te vaak verven.

En: wees trots op je haar, ookal ziet het er misschien niet zo uit!

Ik hoop dat dit jullie wat heeft geholpen, veel succes en plezier met je eigen haar! Wat is jouw tip voor mooi en gezond haar?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s